Oftast börjar många häftiga trender i USA och det inkluderar även fantasy sports (Fsports). I USA är det just nu fantasy sporter som växer snabbast när det kommer till att betta på nätet. Det är drygt 45 miljoner amerikaner som spelar på denna typ av sport. Fsports kan också kallas för daily fantasy sports.

Egentligen var det bara en tidsfråga innan sporten skulle komma till Sverige och övriga Europa. Sporterna i vårt land håller på i säsonger och gör att det skiljer sig jämfört med fantasy sports. För en säsong inom Fsport är mycket komprimerad och äger rum endast under en till två dagar. Det populära daily fantasy sports, precis som namnet antyder, håller bara på en dag.

Historien bakom fantasy sports

Fantasy sports har faktiskt inte hållt på så länge och det var först under 2007 som det började dyka upp på nätet. Förmodligen tack vare att UIGEA-lagen hade klubbats genom året innan och lagen förbjöd nämligen allt spel för pengar online. Men under 2012 slog fantasy sport genom riktigt ordentlig och spelarna började prata om den.

År 2014 fick Fsports verkligen ett uppsving och har sedan dess blivit en industri som det tjänas miljarder i årligen. Fast det fick ett lite bakslag året därpå, då vissa ansåg att fantasy sports var gambling precis som alla andra spelformer som det blandas in pengar i. Vilket ledde till att de som bor i delstaten Nevada inte längre kan spela Fsports, eftersom aktörerna inte får verka där. De två största aktörerna och pionjärsajterna DraftKings och FanDuel i USA.

Vad är fantasy sports?

Fotbollsspelare

För att förklara fantasy sports på det enklaste sättet, kan man jämföra sporten som ett ”managerspel”, likt som en fotbollsmanager. Spelaren skapar sitt egna lag och kan köpa spelare till sitt ”fantasi-lag”. Det går att jämföra datorspelen NHL eller FIFA, där man som spelare också skapar sitt eget lag. Fantasy sports finns inom fotboll (inklusive olika ligor i fotboll, NBA, NHL, golf, MMA och e-sport. Utbudet av fantasy sports ökar hela tiden.

Fsports i Europa är mest centrerad till de europeiska fotbollsligorna, typ Premier League och liknande. Även spelutbudet i Europa kommer att bli fler inom den närmaste tiden, eftersom fantasy sports har blivit allt mer populärt i dessa länderna. När det är dags för spelaren att skapa sitt lag, bör man tänka på att fantasy sport har sina egna regler. Därför är det bra att tänka på det inför byggandet av laget.

Två typer av fantasyspel

Det finns faktiskt två olika typer av fantasyspel och det kan vara svårt att veta vad som är vad, om man inte är insatt själv. Den traditionella typen av fantasyspel är att spelarna tävlar om äran, vilket lag som vinner hela ligan och kan då eventuellt vinna småpriser. Denna typ av spel är vanligt online för spelare i Sverige.

Den andra typen av fantasyspel som kallas för fantasy sports betting och innebär att man spelar om pengar (potten). Vinner ditt lag i spelrummet och fantasyligorna, finns det mycket pengar att vinna. Det finns till och med de som kan livnära sig på fantasy sports.

Hur spelas fantasy sport?

De flesta har säkert förstått att fantasy sports skiljer sig ganska mycket jämfört med riktiga sporter. I och för sig används det nästan samma regler och spelare, men har ändå skillnader. Efter att ha hittat en bettingsajt som har fantasy sports är det dags att välja vilken typ av sport man vill skapa sitt lag i. Det vanligaste är fotboll, laget spelar i någon av ligorna som bettingsajten erbjuder eller  enstaka matcher. Principen är detsamma för det övriga fantasy sporterna.

Ska man exempelvis spela fantasyfotboll och har valt spelsajt och liga, är det dags att sätta ihop sitt lag och det gäller inte glömma att lägga till avbytare. Spelaren skapar sitt lag utifrån existerande fotbollsspelare och lag. Kostnaderna för spelarna varierar, men ju skickligare en spelare är, ju dyrare är den. Priset kan variera mellan spelsajterna, så det kan vara bra att tänka på det också. Det finns ett maxtak vad man får köpa spelare för, bara för att man inte ska kunna förvärva de bästa och dyraste spelarna. Därefter börjar alla fantasy sports lagen spela. Vinner ditt lag vinner du potten!

Skapa ett fantasy sports lag

Spelaren börjar med att registrera sig på en fantasy sports bettingsajt och väljer därefter vilket spel/turnering som man vill delta med sitt lag i. Nu börjar det roliga och är dags att sätta ihop sitt egna fantasy lag. Spelare betala en anmälningsavgift för att delta i fantasyturneringen, typ som i pokerturneringar och är på cirka 10 % som går till potten. Sedan börjar laget spela i turneringen, och så är det bara att följa laget och spelarna. Har man tur och laget presterar bra kan du kamma hem vinsten.

Vinstchanserna i fantasy sport

I fantasy sports bygger det mesta på vilka kunskaper man har, samt hur skicklig man är och behöver inte förlita sig på odds och tur. Det gäller att ha läst på om sporten och lagen, precis som vilken annan betting sport och spel på nätet. Fördelen är att man som spelaren inte spelar mot en bookmaker eller casino, utan mot andra fantasy sports-spelare. Investerar du tid och tar del om information om ligorna och dylikt är det lättare att skapa ett utmärkt lag redan från början. Vilket kommer innebära att man har större chanser att kamma hem potten!