När man pratar om sportsbetting går det inte att undvika att prata om odds. Vad är odds egentligen och hur används dem? Jo, odds måste finnas, utan odds skulle vi inte ha något att spela med. Nu ska vi bena ut det här och förklara så gott det går vad odds är egentligen. Till att börja med så kan man säga att odds helt enkelt visar hur proportionerna ser ut mellan vad du kan vinna och hur mycket du måste satsa för att vinna det. Du har säkert hört kommentatorer på sport och så vidare använda sig av uttryck som ”högoddsare” med mera.

Oddsräkning förenklat

Anledningen är ganska enkel, det är nämligen så att om det är höga odds på ett visst utfall, då betyder det att sannolikheten för att det ska bli så är mycket liten men utbetalningen för en vinst på det oddset stor. Likadant fungerar det tvärt om, alltså som det är lågt odds på ett utfall, då innebär det att sannolikheten är stor för att det ska hända men vinsten kommer att bli liten. Det som blir förvirrande i denna situation är att man även använder odds för att visa på hur stor eller liten sannolikheten är för att något ska hända.

Då säger man att det är höga odds för att något ska hända och det betyder att det är väldigt sannolikt. Det blir alltså tvärtom när vi pratar om oddsen man kan satsa sina pengar på. För då handlar oddsen om hur mycket du kan vinna beroende på hur mycket du satsar. Så detta håller vi oss till nu, om jag satsar mina pengar på att lag A ska vinna och oddsen är låga så är det stor chans att jag vinner men det blir en liten vinstsumma. Lägger jag pengarna på att lag B ska vinna och det då är höga odds på det utfallet betyder det att jag har mindre chans att vinna men gör jag det så blir vinstsumman stor.

Hur bestäms odds?

Procent

Bakom de siffror du kan betta på ligger ett rätt stort arbete, det är hundratals olika faktorer som spelar in när oddssättarna på spelbolagen tar fram oddsen. På varje spelbolag finns det folk som är anställda för just detta, att sätta odds. Det är därför det kan skilja sig en del mellan de olika spelbolagens odds på samma utfall i samma match eller lopp. Skillnaderna är sällan jättestora men det kan ändå vara bra att veta hur det ligger till.

Lagets form avgörande för oddssättning

Några av de saker som kan spela in när oddsen sätts är bland annat; laguppställning, formkurvor som innefattar skador, tränarbyten, resultat med mera. Det man undersöker är helt enkelt vilken form spelarna är i och hur dem spelat tidigare under säsongen, hur det gick förra gången samma lag mötte varandra under liknande omständigheter etc. Det är med andra ord ett heltidsjobb att sätta odds med tanke på all research som krävs. Något man snabbt märker när man börjar spela på odds är att det även finns olika typer av odds. Man brukar dela upp dem i: Fasta odds, Flytande odds och Live odds. De fasta oddsen är satta innan sporteventet och kommer inte att förändras.

Enda anledningen till att dem skulle förändras är om extremt många lägger sin satsning på samma utfall. Men det krävs att det är så många så det är sällan det händer. Flytande odds kan däremot ändras ända fram till spelstoppet innan matchen/loppet. Dock behåller du alltid det odds som du lade din satsning på, alltså när du lagt ett bett så kommer det oddset inte att förändras för din del om du inte tar bort det igen. När det gäller Live odds så är det odds som förändras under matchen eller loppets gång. Du kan alltså betta på händelser i en match eller ett lopp och oddsen förändras live.

Hur man skriver ut odds

Odds kan faktiskt skrivas ut på flera olika sätt, här i Sverige skriver man oftast ut oddsen i decimalform eller i det man kallar för Engelska odds. Vi börjar med odds i decimalform, det är nämligen det vanligaste sättet att skriva ut odds på svenska spelsajter. Vi säger att oddset för ett utfall i en match är 1,50 då innebär det att jag måste satsa 100 kronor för att ha chansen att vinna 50 kronor. Så om jag då lägger en 100-lapp på det oddset och vinner kommer jag att vinna 150 kronor det vill säga 1,50 x 100. Tittar man på hur Engelska odds ser ut så är det lite annorlunda. Du kanske kommer ihåg att du fick lära dig räkna med bråk i matten under grundskolan?

Det är nämligen så man skriver ut Engelska odds, som bråktal. Så om oddset för ett utfall i en match är 4/1 betyder det att jag om oddset går in kommer vinna 4 kronor per satsad krona. Så om jag satsat 100 kronor på detta utfall så vinner jag 400 kronor. På många spelsajter så kan man själv bestämma hur oddsen ska skrivas ut genom att göra en inställning i sitt spelkonto på spelsajten. Välj det som du förstår bäst själv så blir det betydligt enklare att jämföra odds mellan olika satsningar.